2011. október 31., hétfő

Anya kenyere

A legjobb, amikor a frissen szeletelt, meleg kenyérre ráolvad a margarin. :) Szinte mindig megvágjuk frissen. Csak, hogy leteszteljem. :)
Ezt a kenyeret Anya szokta sütni. Kenyérről kenyérre egyre jobb lesz. :) Most lemértem, 1 kg-os kenyér sült. :)

Elkészítése

Hasonlóan készítjük, mint a már korábban leírt kenyereket. A hozzávalókat megdagasztjuk. Mi kenyérsütőgépben szoktunk dagasztani. Langyos vízben felolvasztjuk a cukrot és a sót, majd beleöntjük az edény aljába. Beletesszük az olajat, majd rátesszük a lisztet, hogy a folyadék ne jöjjön fel. Tetejére szórjuk az elmorzsolt élesztőt. A 30 perces dagasztóprogram lejárta előtt 5 perccel magkeveréket (lenmag, natúr napraforgó, szezámmag, zabpehely) szórunk a tésztába. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, a tetejét bevagdossuk és 40 percig kelesztjük. Közben (már az elején is) kétszer megkenjük vízzel.
20 percen keresztül 220 °C-os előmelegített sütőben, margarinnal kikent, lisztezett edényben (jénai) sütjük, majd további 30 percig 160 °C-on. Amikor elkészült megkenjük még vizes ecsettel.
Csabai "fesztiválos" kolbásszal ettük vacsorára. :)
Hozzávalók:

40 dkg fehérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
3,5 dl víz
1 tk. cukor
2 tk. só
2,5 dkg élesztő
fél dl olaj
2 ek. magkeverék (lenmag, natúr napraforgó, szezámmag, zabpehely)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése